Tevékenységi beszámolók

budapestA 2014-es év tevékenyen telt számunkra. Fő tevékenységünk továbbra is az Európai Önkéntes Szolgálat programjaiban való résztvétel, önkéntesség népszerűsítése és önkéntesek külföldi szervezetekhez való küldése volt. Az idén 5 önkéntes projektben szerepeltünk küldő szervezetként, biztosítva ezáltal 11 önkéntes számára a lehetőséget külföldi tapasztalat szerzésre, nyelvtanulásra. Ez meghaladja a korábbi évek eredményeit. A 11 fiatalból 6-an a Gyergyói-medence szülöttei és ennek különösen örülünk, hogy olyanok számára teszük lehetővé ezt a nagy-nagy kalandot, akiket később is a környezetünkben tudhatunk, szélesebb rálatásunk nyílik arra, hogy az önkéntesség hogyan hatott ki az életére, hozzájárulhatunk a helyi munkapiacra való beilleszkedéséhez. Az idei önkéntesek mind Magyarország területére mentek, Kaposvár, Várpalota, Szeged, Debrecen és Csurgó településekre.

Bővebben ...

Év elején csatlakozott szervezetünkhöz Ambrus Rita, és a továbbiakban önkénteskoordinátori munkát igyekezett végezni. Csapatunk cselekvési tervet fogalmazott meg már az év elején, melyben a következő voltak, prioritási sorrendben: résztvenni egy EVS-es képzésen, hatékonyabban népszerűsíteni a programjainkat és fogadó projektre írni pályázatot.

Az első két ponttal kapcsolatban nem adódtak nehézségek. Ez év márciusában csapatunk egy tagja részt vett egy Kolozsváron zajló SEVine la tine! Formeaza-te pe Serviciul European de Voluntariat la Cluj című képzésen. A képzés rálátást nyújtott a TIA(Tineret în acțiune) rendszer működésére, információt szolgáltatott arra vonatkozólag, hogy ami a képzésból kimaradt annak hol nézhetünk utánna, illetve összehozott, sok hasonló sorsban levő és hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberkét és nem utolsó sorban inspirációt nyújtott a munkához, egy szóval hasznos volt.

Bővebben ...

Az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért 2007-ben alakult, és 2008 februárjától rendelkezik önálló jogi személyiséggel.
Elsődleges célunk egy ifjúsági központ létrehozása és fenntartása Gyergyószentmiklóson. Az ifjúsági központ létrehozása és fenntartása mellett fontosnak tartjuk a gyergyói fiatalok bekapcsolódását az országos és nemzetközi ifjúsági programokba, amelyeket elsődlegesen Youth in Action programok (ifjúsági cserék, ifjúsági kezdeményezések, képzések, önkéntes szolgálat, demokrácia projektek) tervezésével, megvalósításával szeretnénk elérni, valamint már működő Youth in Action programokhoz való csatlakozás által.

A 2012-es évben szinte kizárólag csak az Európai Önkéntes Szolgálat keretében megvalósuló külföldi önkéntesprogramokkal foglalkoztunk. Sikerrel, ugyanis az év folyamán 4 önkéntest küldtünk Magyarországra, illetve további 4 nyertes pályázatban voltunk partnerek, amelyek idén, 2013-ban fognak megvalósulni.

Bővebben ...

Az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse egy ifjúsági központ létrehozását és fenntartását Gyergyószentmiklóson. Tevékenységünk első évében több képzésen is részt vettünk, amelyek közül a legrangosabbak a nemzetközi „Pump your Project" hosszútávú képzéssorozat első állomása, valamint egy SOHO tréning az Európai Önkéntes Szolgálat működéséről. Októberben az Esély Alapítvány jogi hátterét felhasználva pályázatot készítettünk az Európai Bizottság Youth in Action (Fiatalok Lendületben) programjához, a „Pump your Project" nemzetközi képzési program harmadik és egyben utolsó képzési állomásának megszervezéséért. Az első éves tevékenységünk alapján nyilvánvalóvá vált, hogy szükséges jogi formát is adni egyesületünknek.

 

Bejegyzés, akkreditáció

Így a 2008-as év első nagy megvalósítása a jogi bejegyzésünk megszerzése volt. Február 4-én kaptuk kézhez a bírósági végzést. Célunk az ifjúsági központ létrehozása mellett a gyergyói fiatalok nemzetközi ifjúsági életbe való bekapcsolása is. Ennek érdekében különböző Youth in Action projekteket kezdeményezünk, valamint csatlakozunk hasonló nemzetközi projektekhez. Ennek egyik formája a nemzetközi önkéntes projektekben való részvétel. Jogi hátterünket tovább erősítve áprilisban elindítottuk az önkéntesprogramok lebonyolításához szükséges akkreditációs folyamatot. Ez a folyamat júniusban zárult le, így szervezetünk most már akkreditálva van az Európai Önkéntes Szolgálat keretén belül önkéntesek küldésére és fogadására, valamint projektek koordinálására is.

Bővebben ...

Go to top