Kutatások

A Fiatalok Lendületben Program az Európai Unió ifjúsági programja volt 2007-2014 között. Lényegében a mai Erasmus+ program elődje. Egy nemzetközi kutatócsoport azért dolgozik, hogy jobban megértsék az ifjúsági munka és nem-formális oktatás folyamatait és eredményeit, kövessék a Fiatalok Lendületben (Youth in Action) program eredményeit, megvalósításait.

Minden évben, 2010-től kezdődően, egy nemzetközi összehasonlító jelentést tesznek közzé a Fiatalok Lendületben program keretében megvalósult tanulási eredményekről, kompetencia-fejlődésről, eredményekről.

A jelentések elérhetők a kutatócsoport honlapján: http://www.researchyouth.net/publications/

Dénes Eszter a Babeș-Bolyai Tudományegyetem református teológia - szociális munka szakán végzett. Szakdolgozatában a nemzetközi mobilitási programokban részt vevő fiatalok pályaalakulását vizsgálta, a hangsúlyt a külföldön töltött időszakra téve. A kutatás során 12 félstrukturált interjút készített erdélyi magyar, cseh, fehérorosz és japán fiatalokkal, akik Németországban és Magyarországon voltak valamilyen mobilitási program (Erasmus tanulmányi mobilitás, Európai Önkéntes Szolgálat, német alapítványi ösztöndíjak) résztvevői. 

A vizsgálat ezen első részének a fókusza a döntési helyzeteken van, a Superi életpályaszakaszok közötti átmentkor fellépő nehézségeken. A kutatás második része a nemzetközi mobilitási programok előnyeit, nehézségeit térképezi fel és azt a kérdést boncolgatja, hogy miből adódnak az ezekre vonatkozó különbségek az egyes mobilitási programok csoportjai között.

Bővebben ...

Kozma Alíz a Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz karán Turizmusföldrajz szakon végzett a Gyergyói Kihelyezett Tagozaton. Szakdolgozatában a Hargita megyében önkénteskedő külföldi fiatalok motivációit vizsgálja, olyan kérdésekre keresi a választ, amelyek az önkéntesek ideutazásával, itt tartózkodásával, munkjával és a szabadidejüket betöltő turisztikai tevékenységekkel kapcsolatosak.

Bővebben ...

Silló Ágota a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munka karán a Közintézetek és civil szervezetek vezetésében alkalmazott szociológia mesteri programjának végzettje. Mesteri disszertációjában a külföldi EVS önkéntesek életmódját vizsgálja.

A kutatás céljairól a dolgozat bevezetőjében így ír:

"Kutatásom célja a külföldi önkéntesek életmódjának antropológiai vizsgálata, amely egy feltáró jellegű kutatás. Mivel egy olyan migrációs kutatási témáról van szó, amelyről még ilyen fajta feltárások nem születtek, több szempontból is érdekes kérdéseket vet fel.
Vizsgálódásom során a következő kutatási kérdésekre kerestem a választ:

Bővebben ...

Varga Bogárka a Babes-Bolyai Tudományegyetem Földrajz karán a Turizmus és területfejlesztés mesteri programjának végzettje. Mesteri disszertációjában a magyarországi önkéntességről írt és a Magyarországon önkénteskedő külföldi fiatalok utazási szokásait vizsgálta. Jómaga is egykori EVS önkéntes, aki 2012 március 1-október 31 között Szajolban önkénteskedett.

A dolgozat érdekes lehet mindazoknak, akiket érdekel az önkéntesek élete. Mi az amit megtaláltok benne? Az EVS-ről és az önkéntességről szóló rövid bevezetőt, interjúkat, egy kérdőívre adott válaszok kiértékelését de térképeket is. 

Bővebben ...

Szeretnél jelentkezni?

Szeretnél EVS önkéntes lenni? Regisztrálj a rendszerünkbe, és értesítünk amikor olyan lehetőséget találunk, amely érdeklődésednek megfelel.

Töltsd ki regisztrációs kérdőívünket!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Blénesi Enikő, EGYIK önkénteskoordinátor,
E-mail: blenesieniko@yahoo.com

Dániel Botond, EGYIK alelnök,
E-mail: daniel@ifikozpont.ro 
Telefon: 0740-053604

 

Go to top