Év elején csatlakozott szervezetünkhöz Ambrus Rita, és a továbbiakban önkénteskoordinátori munkát igyekezett végezni. Csapatunk cselekvési tervet fogalmazott meg már az év elején, melyben a következő voltak, prioritási sorrendben: résztvenni egy EVS-es képzésen, hatékonyabban népszerűsíteni a programjainkat és fogadó projektre írni pályázatot.

Az első két ponttal kapcsolatban nem adódtak nehézségek. Ez év márciusában csapatunk egy tagja részt vett egy Kolozsváron zajló SEVine la tine! Formeaza-te pe Serviciul European de Voluntariat la Cluj című képzésen. A képzés rálátást nyújtott a TIA(Tineret în acțiune) rendszer működésére, információt szolgáltatott arra vonatkozólag, hogy ami a képzésból kimaradt annak hol nézhetünk utánna, illetve összehozott, sok hasonló sorsban levő és hasonló érdeklődési körrel rendelkező emberkét és nem utolsó sorban inspirációt nyújtott a munkához, egy szóval hasznos volt.

Az év elejei népszerűsítés még eléggé kezdetleges volt, saját weboldal és Facebookos profil hiányában. A projektekről szóló hirdetések a civil-gyergyo.ro weboldalon és különböző levelezőlistákon jelentek meg. A második nagyobb önkéntes projekteket népszerűsítő kampányunkra már rendelkezésre állt a saját weboldalunk, mely azóta sem százszázalékos de folyamatosan bővülő tartalommal bír, köszönhetően önkénteseink beszámolóinak is. Idén szeptembertől az egyesület önkéntes programja külön facebookos profillal is rendelkezik.

Fogadó projektek írása fele vezető út első állomásaként szerveztünk egy találkozót a helyi érdeklődő szervezetekkel 2013 június 5-én. A találkozó során ismertetve volt az Európai Önkéntes Szolgálat programja, a jelenlévők arról beszélgettek, hogy milyen lehetőségek vannak a program keretében arra, hogy a gyergyói szociális szolgáltatásokhoz hosszú távra külföldi önkénteseket tudjanak fogadni. Körvonalazódott két projektötlet, amit a továbbiakban kellene bővíteni, a kiírás feltételeinek megfeleltetni. Az októberi határidőre nem állt össze a két pályázati dokumentáció így marad a február 1 határidő.

2013-ban, 10 fiatal személy számára biztosítottuk a lehetőséget, hogy részt vegyenek az Európai Önkéntes Szolgálat egy projektjében, köztük négy fiú és 6 lány. 1 lány utazott a németországi Putzbrunn településre, egy másik lány Lettországba Stalgene városába, ketten vannak Kiskunhalas és környékén, illetve hatan Kaposváron és környékén. További négy fiatal számára 2013-ban befejeződött az önkéntes periódus. Önkénteseink beszámolóit, az önkénteskedés során készült fotóit az ifikozpont.ro oldalon lehet követni illetve a program facebookos profilján is: https://www.facebook.com/onkentesprogram.

Az idei események sorában még említést érdemel a csíkszeredai pályaorientációs képzés, melyen Ambrus Rita vett részt a szeptemberi hónap. A képzés számos eszközt adott a kezébe, melyek segítségére lehetnek a pályaorientációs tanácsok nyújtásában. Erre igény szerint kerül sor.

Go to top