Az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért 2007-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse egy ifjúsági központ létrehozását és fenntartását Gyergyószentmiklóson. Tevékenységünk első évében több képzésen is részt vettünk, amelyek közül a legrangosabbak a nemzetközi „Pump your Project" hosszútávú képzéssorozat első állomása, valamint egy SOHO tréning az Európai Önkéntes Szolgálat működéséről. Októberben az Esély Alapítvány jogi hátterét felhasználva pályázatot készítettünk az Európai Bizottság Youth in Action (Fiatalok Lendületben) programjához, a „Pump your Project" nemzetközi képzési program harmadik és egyben utolsó képzési állomásának megszervezéséért. Az első éves tevékenységünk alapján nyilvánvalóvá vált, hogy szükséges jogi formát is adni egyesületünknek.

 

Bejegyzés, akkreditáció

Így a 2008-as év első nagy megvalósítása a jogi bejegyzésünk megszerzése volt. Február 4-én kaptuk kézhez a bírósági végzést. Célunk az ifjúsági központ létrehozása mellett a gyergyói fiatalok nemzetközi ifjúsági életbe való bekapcsolása is. Ennek érdekében különböző Youth in Action projekteket kezdeményezünk, valamint csatlakozunk hasonló nemzetközi projektekhez. Ennek egyik formája a nemzetközi önkéntes projektekben való részvétel. Jogi hátterünket tovább erősítve áprilisban elindítottuk az önkéntesprogramok lebonyolításához szükséges akkreditációs folyamatot. Ez a folyamat júniusban zárult le, így szervezetünk most már akkreditálva van az Európai Önkéntes Szolgálat keretén belül önkéntesek küldésére és fogadására, valamint projektek koordinálására is.

 

Képzéseken való részvétel

Januárban részt vettünk a „Pump your Project" képzéssorozat második állomásán, Máltán. Ezt követően ápriliban Lengyelországban voltunk egy újabb nemzetközi képzésen, amelyet az európai képzési központ, a SALTO trénerei tartottak a Lengyel Nemzeti Ügynökség szervezésében. A képzés témája a coaching szerepe az ifjúsági kezdeményezések és ifjúsági cserék minőségének javításában. Szeptemberben Spanyolországban voltunk egy nemzetközi szemináriumon, ahol az önkéntes programban részt vevő szervezetek találkoztak.

 

Pump your Project – Románia

Az előző év novemberében leadott pályázatunk nyert, így 2008 júniusában mi voltunk a házigazdái a „Pump your Project" nemzetközi képzéssorozat utolsó állomásának. A gyergyószentmiklósi Szent Benedek Tanulmányházban egyhetes tréninget szerveztünk, amelyen 8 országból 27 fiatal vett részt, három tréner társaságában. A képzés fő témája a kiértékelési technikák voltak, valamint a meglévő partnerségeink folytatási lehetőségei. A projekt összköltségvetése 18.600 euró volt, a jogi hátteret az Esély Alapítvány biztosította.

 

„Légy pozitív!" Ifjúsági TV

Első Youth in Action projektünk a „Légy pozitív!" Ifjúsági TV Műsor, amely célja, hogy népszerűsítsük a fiatalok kezdeményezéseit, hangsúlyozzuk az élet szép oldalait. A műsort középiskolás és egyetemista fiatalok készítik, és a helyi televízióban kerül bejátszásra. A projekt júniustól indult és 2009 júniusában fog lezárulni. Az elmúlt időszakban felmértük a fiatalok igényeit a műsor iránt, részt vettünk különböző nyári táborokon és fesztiválokon, média kampányt szerveztünk a műsorhoz való csatlakozás népszerűsítésére, volt egy bemutató műsorunk a helyi televízióban, elkészítettük a műsor honlapját, csapatépítő hétvégén vettünk részt, valamint készítettünk egy DVD lemezt a bemutató műsor tartalmából. A projekt összköltségvetése 8920 euró. Ezen kívül a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanáccsal együttműködésben további 500.000 forintot pályáztunk a műsor megvalósítására (ebből fizettük a coaching díjat, valamint a DVD-k előállítási költségét)

 

Ifjúsági Központ

Júniusban újrakezdődtek a polgármesteri hivatal által szervezett városfejlesztési műhelyek. Ezek célja, hogy előkészítsék a város integrált fejlesztési stratégiáját. A stratégia részeként a szociális projektek között lehetőség nyílt az Ifjúsági Központ létrehozására is. Folyamatosan részt vettünk a fejlesztési műhely tanácskozásain, hogy meggyőzzük a városvezetőket, hogy szükséges az ifjúsági központ létrehozása. Novemberben a Polgármesteri Hivatallal közösen egy igényfelmérést is végeztünk a fiatalok körében, hogy lássuk van-e igény ifjúsági központra és ha igen, akkor milyen tevékenységeket kellene benne szervezni. A kutatás eredményeit a decemberi Szent Miklós Napok keretében szervezett Városfejlesztési Konferencián mutattuk be. Az Ifjúsági Központ ötlete végül projektként bekerült az integrált városfejlesztési pályázatba.

 

Stratégiai partnerség a Hargita Megyei Magyar Diáktanáccsal

A Hargita Megyei Magyar Diáktanács (HADIT) a Hargita megyei diákvezetők új hullámának képzésére talált ki egy programot. A program egy többnapos gyorstalpaló, népszerűsítő szakmai táborból és egy több alkalmas vezetőképző tréningből áll, gyakorlati projekt megvalósításával együtt. A HADIT-os fiatalok egy csoportja részt vett júniusban az általunk szervezett „Pump your Project" képzésen, így indult a két szervezet közötti együttműködés. Együttműködésünk keretében egyesületünk elsősorban a jogi hátteret biztosítja a HADIT számára a pályázatokhoz, de szakmai témákban konzultálunk is együtt a projektek minél sikeresebb megvalósítása érdekében. A 2008-as évben egy közös pályázatunk nyert, a DÖK-Start tábor megszervezésére. A Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiuma 500.000 forinttal támogatta a projekt megvalósulását. A tábor és a képzési program már a következő évben kerül megvalósításra.

 

A 2009-es évben szeretnénk fejleszteni az önkéntes programunkat, átalakítani az ifjúsági műsort online televízióvá, létrehozni egy virtuális ifjúsági központot (internetes ifjúsági információs portált), valamint folytatni szeretnénk együttműködéseinket a megyei és külföldi partnereinkkel.

Go to top