Rólunk írták

Önkéntes munkát végezni főként fiatal pályakezdőként elsősorban önzetlen, a világ megismerésére vágyó, befogadó egyének tudnak. Olyanok, akik nem félnek megismerni idegen kultúrákat, elfogadni annak szabályait, miközben a segítés szándéka vezérli őket. Akik önkéntes munkára vállalkoznak, mindenképp hozzájárulnak egy-egy térség vagy ország – és nem utolsósorban saját személyük – pozitív változásához.

Bővebben ...

Az önkénteskedés intézményesített kezdetei az első világháborút követő újjáépítés időszakára nyúlnak vissza. Az első önkéntescsoportok a háborúban elpusztult épületek újjáépítésében segédkeztek. A harmincas évek elején, az 1929-es válságot követő gazdasági válság idején a kormányok eljátszadoztak azzal a gondolattal, hogy a fiatalok önkéntesmunka-programjait a fiatalok munkanélküliségének orvoslására használják fel. Mára egyre több rendszer épült ki, amelynek központjában az önkéntes munkavégzés és az ezen keresztül megszerezhető gyakorlati tudás áll, ezek közül néhányat kísérelünk meg bemutatni.

Bővebben ...

maszol onkentes2Mit jelent önkéntesnek lenni és zsebpénzért dolgozni egy külföldi államban? Munka, tanulás, vagy fejlődési lehetőség? Hogy látja ezt a program koordinátora és mit gondolnak a fiatal önkéntesek, akik már túl vannak a tűzkeresztségen? Az aktuális kiírások apropóján néztünk szét az önkéntes munka lehetőségei között.

„Minden fiatalnak csak azt tudom mondani amit egy lány pólóján láttam Terceira sziget kikötőjében: Ébredj és váltsd valóra az álmaid!" – hangzik a felhívás L. Árpádtól, aki az Azori szigeteken vállalt önkéntes munkát egy kulturális központnál, és évek múltán is határozottan emlékszik az ott szerzett élményekre, melyek egész életére meghatározó értékrendet mutatnak.

Bővebben ...

maszol onkentes3Az Európai Önkéntes Szolgálat révén fiatalok önkéntes munkát végezhetnek egy másik országban, a költségeik teljes fedezése mellett. Az önkéntesség intézménye Székelyföldön is terjed. Székelykeresztúr után Gyergyószentmiklós is megpályázza az önkéntesek fogadására irányuló projektet.

A Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ az önkormányzat programszervezőjeként folyamatosan a rendezvények szervezésével van elfoglalva, néha olyan nagyobb horderejű eseményekkel is, mint a gyergyóiak világtalálkozója vagy a csárdásrekord, ahol az érdekes programok lebonyolítása mellett több ezer vendég koordinálását is irányítani kellett. Tekintve, hogy csupán három alkalmazottjuk van, nagyon elkel az önkéntes segítség.

Bővebben ...

IMG 2275 resize„Lehetőség nyílott arra, hogy önmagam lehessek" – egy egyszerű mondat, amellyel Lovász Árpád fogalmazta meg, mit jelentett számára részt venni egy önkéntes programon az Azori-szigeteken, Portugáliában, Ponta Delgada településen. „Nem azt kell megakadályozni, hogy az emberek elmenjenek itthonról, hanem azt kell értékessé tenni, hogy hazajöjjenek".

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) révén fiatalok önkéntes munkát végezhetnek egy másik országban, a költségeik teljes fedezése mellett. A program keretében a jelentkezők egyénileg vagy csoportosan vesznek részt non-profit, ellenszolgáltatás nélküli tevékenységekben. A projektek három héttől egy évesek lehetnek és igen változatosak: kultúrával, ifjúsággal, sporttal, szociális munkával, kulturális örökség megóvásával, művészetekkel, polgári védelemmel, környezetvédelemmel vagy fejlesztési célú együttműködésekkel kapcsolatosak.

Bővebben ...

Go to top