la 1403 01A beszámolóm első részében a Somogyudvarhelyi "Arany János" általános iskola Iskola Napjáról fogok írni (ez az iskola, ahol heti 4 napot tanítok). A csoportot, aminek tagja vagyok, felkérték, hogy szervezzen egy tevékenységet ez esemény keretén belül, így március 3-án a Somogyudvarhelyi kultúrházban vezettünk le egy nemzetközi témájú és jellegű tevékenységet a következőképpen: a társaimhoz hasonlóan előkészítettem a szülőországomról hozott power point bemutatót és néhány szemléltető eszközt, és közösen néhány nagy kirakóst készítettünk a származási országunkról. A tevékenységen részt vevő több mint 60 (1-6 osztályos és óvodás) gyerekek nagy csoportokba rendezve összerakta az általunk hozott kirakósokat. Ez után saját elképzelésük szerint kiszínezték és díszítették azokat, majd bemutatták egymásnak a munkájukat. Ezt követően meg minden önkéntes bemutatta az országot, ahonnan érkezett, a kicsik meg kedvük szerint kérdezhettek.

Szerintem nagyon sikeres tevékenység volt: sikerült sok gyerekkel többnyire hatékonyan együttműködni, angolul is beszélni. A tevékenységben tolmácsoltam és motiváltam a gyerekeket hogy minél többet beszéljenek angolul, ez utóbbi semmiképp nem volt nehéz, mert a gyerekek nagyon lelkesek voltak. Szóval ezzel a tevékenységgel elégedett nagyok, számomra meg jó pozitív megerősítés volt: rájöttem, hogy képes voltam ilyen sok gyerekkel együtt dolgozni.

Egy újabb dolog, aminek örülök, hogy végre belekezdtem egy kis saját projektbe. A projekt ötlete onnan jött, hogy a harmadik osztályban, ahol dolgozom, nagyon gyakran az óra vagy akár szünet folyamán kisebb konfliktusok alakulnak ki a diákok között, amelyek szerintem többnyire abból fakadnak, hogy a diákok nem ismerik elég jól egymást és nincsenek megfelelő eszközeik arra, hogy a közöttük létező vagy otthonról hozott feszültségeket megfelelőképpen kezeljék. Innen tehát a projekt ötlete: osztályközösség-fejlesztés heti egy alkalommal. Ez a foglalkozás nagyon érdekel, jó érzés, hogy olyan tevékenységet szervezhetek, ahol felhasználhatom az egyetemen és az az melletti képzéseken tanultakat. A tevékenységek előtt és után is csomót szoktam gondolkodni, hogyan lehetne még jobbá, hatékonyabbá tenni, mi lenne most a legjobb feladat, mit lehetne mondani, amivel hatni lehet a diákokra. Nagyon motivált vagyok.

Továbbá is folytatjuk az iskolában az angol órákat: ebben a hónapban főként az első, második és harmadik osztályoknak szerveztünk angol órákat. A gyerekek érdeklődéssel fogadják ezeket a foglalkozásokat, melyeket a nemformális nevelés elvei szerint szervezünk meg úgy gondolom, hogy nagy sikerrel.

A hónap második felében Adrián-nal és Tanai Jácint tanár úrral ismét elkezdtük az úszás oktatást a somogyudvarhelyi általános iskola ötödikeseivel. Ez a lehetőség nagyon kapóra jött, mivel alkalmat ad arra, hogy kimozduljak az iskolából heti egy alkalommal és felszusszanjak egy kicsit egy teljesen más jellegű tevékenység tartása közben. Meg egyáltalán azért is jó, mert így péntekente nem kell Somogyudvarhelyre ingáznom.

Mindezek mellett, a projektem fő részeként továbbá is a somogyudvarhelyi általános suliban pedagógiai asszisztensként segítek Tanai Judit tanárnőnek az első-harmadik összevont osztályokban matek és magyar (írás, olvasás, nyelvtan, fogalmazás) órákon.
Végül, de nem utolsó sorban kisebb dolgokkal besegítek a társaimnak: Adrián heti filmklubjához letöltöm az angol nyelvű filmekhez a magyar feliratot, Felixnek segítettem elkészíteni egyik német órához a posztert és hasonló apróságok.

Így zajlik a kis csurgói életem.

Szeretnél jelentkezni?

Szeretnél EVS önkéntes lenni? Regisztrálj a rendszerünkbe, és értesítünk amikor olyan lehetőséget találunk, amely érdeklődésednek megfelel.

Töltsd ki regisztrációs kérdőívünket!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Blénesi Enikő, EGYIK önkénteskoordinátor,
E-mail: blenesieniko@yahoo.com

Dániel Botond, EGYIK alelnök,
E-mail: daniel@ifikozpont.ro 
Telefon: 0740-053604

 

Go to top