Silló Ágota a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia és Szociális Munka karán a Közintézetek és civil szervezetek vezetésében alkalmazott szociológia mesteri programjának végzettje. Mesteri disszertációjában a külföldi EVS önkéntesek életmódját vizsgálja.

A kutatás céljairól a dolgozat bevezetőjében így ír:

"Kutatásom célja a külföldi önkéntesek életmódjának antropológiai vizsgálata, amely egy feltáró jellegű kutatás. Mivel egy olyan migrációs kutatási témáról van szó, amelyről még ilyen fajta feltárások nem születtek, több szempontból is érdekes kérdéseket vet fel.
Vizsgálódásom során a következő kutatási kérdésekre kerestem a választ:

Motiváció vizsgálat: szervezet szociológiai szempontból fontos feltárni azokat az okokat, amiért egy külföldi önkéntes Romániába jön önkéntes munkát vállalni, ez által a szervezeteknek könnyebb dolguk lesz, hogy tudják milyen motiváció mentén lehet megfogni azokat az egyéneket, akik önszántukból akarnak segíteni, anyagi ellenérték hiányában.
Interkulturális beilleszkedés: Amikor egy bevándorló egyén/csoport érkezik egy országba, fontos tényezőt képez az, hogy a bevándorló tudja-e magát integrálni a befogadó társadalomba. Ahhoz, hogy az új társadalom befogadja a jövevényt, szükséges, hogy valamilyen szinten átvegyen új kulturális mintákat.
A külföldi önkéntesek életmódja egy migrációs forma: Mivel az önkéntesek Magyarországról és Németországból jöttek Romániába, és itt élnek egy éven keresztül és ebben az országban vállalnak munkát, az összmigráció folyamatához tartozik az esetük."

 

Silló Ágota: Külföldi önkéntesek egy romániai civil szervezetnél

Szeretnél jelentkezni?

Szeretnél EVS önkéntes lenni? Regisztrálj a rendszerünkbe, és értesítünk amikor olyan lehetőséget találunk, amely érdeklődésednek megfelel.

Töltsd ki regisztrációs kérdőívünket!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Blénesi Enikő, EGYIK önkénteskoordinátor,
E-mail: blenesieniko@yahoo.com

Dániel Botond, EGYIK alelnök,
E-mail: daniel@ifikozpont.ro 
Telefon: 0740-053604

 

Go to top