Március lassan itt a tavasz, kezd ébredni a természet, az idő is lassan felmelegszik. A márciusi hónapom várakozással telt el, mert tudtam, hogy a hónap végén hazalátogatok Erdélybe. Minden nappal egyre közelebb voltam az indulás pillanatához, mégis mikor útnak kellett indulni, akkor valamiért nem akartam menni, talán éreztem, hogy nagyon fognak hiányozni a gyerekek, és az önkéntes társaim is, akikkel nap, mint nap megosztom az életem. Délelőtt a gyerekekkel vagyunk, délután együtt pihenünk, együtt szórakozunk. Igazán jó csapattá formálódtunk, ahogy az idő telt, észre sem vettük, de munka és lakótársakból barátokká váltunk.
Ebben a hónapban is felválta dolgoztam Csurgón és Somogyudvarhelyen. Somogyudvarhelyen továbbra is angol órákat tartunk, a jól bevált módszerünkkel. Az óra elején énekelünk, illetve mutogatjuk az éneket. A gyerekek nagyon szeretik, hihetetlenül élvezik, hogy más nyelven énekelhetnek és értik is, amit énekelnek, illetve amit mutatnak.

kdalma4 1

Éneklés közben, Somogyudvarhely

 Az óra második felében, leülünk az asztal körül és úgy tanulunk. Különböző módszerekkel tanítjuk a gyerekeket, de a legkedveltebb a képes kártyákkal való tanulás, mindig elismételjük a régi a szavakat, illetve egy- két új szót is belecsempészünk, így sokszor észre sem veszik, hogy tanultak új szavakat is. A gyerekek nagyon fogékonyak, nagyon figyelmesen hallgatják a „leckét”.

A csurgói napköziben töltött idő kicsit másképp telik, ugyanis itt kisebbek a gyerekek, tehát nekik nehezebb foglalkozást tartani, illetve vegyes csoport van, vannak a legkisebb gyerek 1,5 éves, míg a legnagyobb 4 éves. Egyik társammal, Paquival (spanyol önkéntes) viszont tervezzük, hogy a nagyobb a gyerekeknek valamilyen foglalkozást fogunk tartani, mikor a kisebb gyerekek kint az udvaron töltik az időt. Remélem sikerül megvalósítani.
Ebben a hónapban inkább a kisebb gyerekekkel töltöttem az időt, velük foglalkoztam, mesét olvastam nekik, képes könyveket nézegettünk, az állatokat próbáltam nekik megtanítani.

kdalma4 2

Martin hazaindulás előtt beállt egy fotóra, Csurgó

Ebben a hónapban is minden péntek reggel egy önkéntes társammal, Salvadorral, vagy Hüseyinnel mentem az uszodába a somogyudvarhelyi általános iskola 6. Osztályos gyerekeivel. Nekem itt a fordítás volt a feladatom, mert a társam bement mindig a gyerekekkel a vízbe, nekem meg fordítanom kellett, illetve szerveztünk a gyerekeknek minden óra végén egy rövid játékot, amit mindig nagyon élveztek, és nagy izgalommal játszották. Ebben a hónapban volt az utolsó alkalom, mikor mentünk segíteni. Kicsit sajnálom, hogy véget értek, mert mindig nagyon jó hangulatban teltek ezek a reggelek, a gyerekek nagyon aranyosak, barátságosak, illetve az angoltudásom is fejlődött a fordítások során.

kdalma4 3

Csoportkép az uszodában: a gyerekek, a tornatanár és mi önkéntesek, Csurgó

Ebben a hónapban Kaposváron a Compass egyesület spanyol önkéntesei, illetve az én két spanyol önkéntes társam spanyol estét szerveztek, amelynek keretén belül bemutatták az országot, a hagyományokat, a szokásokat, majd ezt követően megkóstolhattuk az általuk elkészített spanyol finomságokat, majd egy kis játékot szerveztek nekünk. Remek hangulatban telt ez a délután, beszélgettünk, megtudtuk, hogy Spanyolország nem egyenlő a bikaviadalokkal, illetve a flamenkóval.

kdalma4 4

Paquival (spanyol önkéntes társam) a spanyol estén, Kaposvár

Így telt a március a hónapom az Európain önkéntes szolgálatban, remélem a következő hónapom is ilyen jó hangulatban fog telni, és sikerült megvalósítani a kitűzött célt, és tudunk egy kis foglalkozást tartani Csurgón a nagyobb gyerekeknek.

Go to top