Egyesületünket a Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesületet 2002-ben alapítottuk 1200 fős településünkön a Balatontól 8 km-re, Veszprémtől 12 km-re. 35 tagunk van, 2 alkalmazottunk, 2 EVS önkéntesünk. Foglalkozunk helyi újság, helyi Tv működtetésével, honlapok feltöltésével. Emellett a helyi civileket segítjük, Teleházat és könyvtárat működtetünk, ifjúsági klubunk van. Kultúrális programjaink a kis alkalmi zenés teaháztól a 2 napos Savanyó Jóska Napig sokféle programot felölel. Szociális munkáink között legjelentősebb az 5 hetes nyári napközink a helyi iskolásoknak. Térségi munkánkban a környék 6-8 települése bekapcsolódik. Nemzetközi programjaink Székelyföldre és Németországba vezetnek. Szervezetünk honlapja: www.etotvazsony.hu/tie

 

Általában 2 önkéntesünk van, 1 magyar ajkú és egy idegennyelű. Jelenleg Egy székely srác és egy francia lány van, ősztől már van egy német lány, mellé keresünk önkéntest. Egy hotel 2 szoba, nappali, konyha, fürdő öszzeállítású apartmanjában laknak, külön szobákban. Helyben van 2 bolt, 2 kocsma (pizzát, melegszendvicset is áruló nemfüstös helyek), a helyi iskolában lehet ebédelni (változatos, bőséges ebédek). Az önkéntesek kézbe kapják a zsebpénzüket (jelenleg 24.000 Ft/hó), emellett a hétvégi ebédek díját (10.000 ft), és feltöltjük telefonjukat 3000 Ft-tal havonta. Emellett fizetjük utazásaikat nyelviskolába, képzésekre ill. a helyi iskolában az ebédjüket (napi 500 Ft) és a helyi boltban feliratott hidegétel költségeiket (napi 700 Ft). Ha valaki nem az iskolában szeretne enni, az ebéd alapanyagokra további költséget adunk. Nyelvi képzést a magyar ajkú önkéntes is kap- a másik önkéntessel, az EVS klubban és a szomszéd település 2 önkéntesével való kommunikáció érdekében, melyet így használhat is. Az otthoniakkal való kapcsolattartá s érdekében havi 1500 Ft (25 perc) telefont írunk jóvá számára, interneten korlátlanul kommunikálhat. A munkahelyen tökéletes, a szálláson közepes minőségű internet van. Helyi közlekedéshez kerékpárt (sisakkal, lámpával felszerelt) biztosítunk.

 

Önkénteseink dolgoznak a helyi Tv-ben (kamerázás, hangosítás, szeptembertől vágás is), fotóznak rendezvényen (egyesületünk gépével), teleházban, könyvtárban tartanak nyitva, képújságot szerkesztenek, honlapot töltenek fel, szórólapot gyártanak és osztanak ki. Heti munkaidejük 30-32 óra, mert a hétvégékre is esik olykor rendezvény, így ott is vannak feladatik- ha ráérnek. Ha jó informatikai tudása van az önkéntesnek -mint jelenleg- a helyi teleházban rendszergazdai feladatokat is elláthat- vírusírtás, ujratelepítés- .

 

Munkaidőn kívül a helyi ingyenes játékklubba (csocsó, darts, kártyajátékok), teaházunkba járhatnak, van helyben kis konditerem, pilates torna, joga, ill. szervezünk heti egyszer a fiataloknak sportolást is (ping-pong, kézi, kosár, foci). Emellett a félórás buszútra levő Veszprémben több mozi, kultúrális programok közül válogathatnak. Szóval nem unatkoznak :) (Remélem) 2 alkalmazottunk van, velük közösen dolgoznak az önkéntesek a teleházban.

 

Önkéntes helyünk az adatbázisban itt található: http://ec.europa.eu/youth/evs/aod/hei_form_en.cfm? EID=36000158319

Szendrei Szilárd

Tótvázsonyi Ifjúsági Egyesület

Szeretnél jelentkezni?

Szeretnél EVS önkéntes lenni? Regisztrálj a rendszerünkbe, és értesítünk amikor olyan lehetőséget találunk, amely érdeklődésednek megfelel.

Töltsd ki regisztrációs kérdőívünket!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Blénesi Enikő, EGYIK önkénteskoordinátor,
E-mail: blenesieniko@yahoo.com

Dániel Botond, EGYIK alelnök,
E-mail: daniel@ifikozpont.ro 
Telefon: 0740-053604

 

Go to top