×

Figyelmeztetés

JFolder: :fájlok: Az elérési út nem mappa. Elérési út: [ROOT]/images/kfogadohelyek/dartke
×

Értesítés

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

dartke4Kedves önkénteskedni, tanulni vágyó fiatalok!
Az EGYIK egyesület egy önkéntes projektre szeretné felhívni a figyelmed:

A projekt paraméterei
Fogadó szervezet neve: Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület (DARTKE)
Önkéntes periódus időtartama: 2014.09.01 – 2014.06.30, 10 hónap
Helyszín: Hódmezővásárhely / Szeged, Magyarország;
Külföldi önkéntesek teljes létszáma: 4 (az önkéntesek Romániából, Németországból, Franciaországból, és Litvániából lesznek);

A projekt tartalma
A MY MAP (Multiculture Youth for Multiplicate a Process) projekt keretén belül a DARTKE négy önkéntest kíván fogadni. Az önkéntesek a szervezet által működtetett ifjúsági projektekben dolgoznak majd (Ötletfa – összefogás a telepen élő fiatalok aktivizálásáért; Mentor programmal az integrációért alkalmazásának kiterjesztése).

A DARTKE célcsoportjába hátrányos helyzetű fiatalok tartoznak, így a projekt a társadalmi befogadást és beilleszkedést szolgálja. Fő célcsoportjai több szempontból is veszélyeztetettek:

  • Harmadik világbeli országból származó, migráns háttérrel rendelkező általános és középiskolás tanulók, akik a nyelvi és kulturális különbségek miatt tanulási és beilleszkedési nehézségekkel szembesülhetnek,
  • Szociális, társadalmi szempontból hátrányos helyzetű, jellemzően telepeken élő fiatalok.

Ezeket a fiatalokat, Szegeden információs ponttal és Hódmezővásárhelyen közösségi térrel és tanácsadó irodával kívánják olyan információkhoz juttatni, amelyek segítik az életben való eligazodásukat; segíteni kívánják őket olyan készségek kifejlesztésében, amelyek hozzájárulnak aktív állampolgárrá válásukhoz. Tanácsadási szolgáltatásukkal egy produktívabb életút megteremtését teszik lehetővé a számukra. Elősegítik a többségi társadalom, illetve a magyarországi kisebbségek (kiemelten romák) egymásközötti párbeszédét, egy toleráns, elfogadó attitűd kialakítását.

Az önkéntes szerepe
Az EVS projekt célja, hogy a DARTKE által elért fiatalok az önkéntesek támogatásával a nem-formális tanulás eszközeit használva, olyan innovatív tevékenységekben vegyenek részt a tervezéstől, a megvalósításon keresztül az értékelésig, amely a kreativitásukat és vállalkozókészségüket fejleszti.
A projekt elején az önkéntesek megismerik a szervezetet, az általuk elért fiatalokat, a használt módszereket, a marginális csoportok helyzetét Magyarországon. Ezt követően résztvesznek az Ötletfában hátrányos helyzetű fiatalokkal és Szegeden a migráns fiatalokkal végzett mindennapi munkánkban (tanácsadás, közösségszervezés, tematikus műhelyek, iskolai felkészítés, demokráciára nevelés, közösségi kertészet stb.). Az önkéntesek érdeklődésük és kompetenciáik alapján dönthetik el, hogy melyik célcsoporttal kívánnak intenzívebben dolgozni. A tevékenységek minden esetben az általunk bevont fiatalokkal, az ők ötleteik alapján valósulnak meg, ám azok kilépnek a megszokott közegből és a közösségi tér határain, a tágabb kortárs csoportot is megszólítják és a helyi közösséget is szolgálják. A projekt során az önkénteseknek lehetőségük lesz saját mini projektjeik megvalósítására. Folyamatosan dokumentálják is a tevékenységeket és az eredményeket, az általuk vezetett EVS-es blog biztosítja azt is, hogy ezek széles körben elérhetőek legyenek. Rövid és hosszútávon a projekt hatására a fiatalok kezdeményezőkészsége növekszik, ahogy arra a projektünk címe is utal, képesek lesznek felismerni az utakat saját térképükön, saját életükben, amelyek ötleteik megvalósításához vezetnek. Közelebb kerül hozzájuk az európai és az interkulturális dimenzió. Hosszútávon az önkéntesek személye motiváló lehet számukra abban, hogy éljenek az európai mobilitási lehetőségekkel.

{gallery}kfogadohelyek/dartke{/gallery}

Az önkéntesek képzésénél, felkészítésénél, illetve a fiatalokkal való foglalkozás során a nem-formális nevelés eszközeit használják. Mind a projekt partnerek, mind szervezet munkatársai és az önkéntesek mentorai releváns tapasztalatokkal rendelkeznek a magyarországi és a nemzetközi ifjúsági munka területén (csoportvezetői, tréneri tapasztalatok, ifjúsági cserék szervezése, önkéntesség, külföldi tanulmányok) nemzetközi projektek megvalósításában és koordinálásában.

Mit kap az önkéntes?
Az önkéntes fizetés nélkül dolgozik, munkájáért cserébe viszont szállást, ellátást, nyelvoktatást, személyes segítőket, és egy kisebb összegű zsebpénzt kap. Sőt, az utazásáról, a helyi közlekedéséről és biztosításáról is gondoskodik a program. Túl a munkán, az önkénteskedés életre szóló élményeket, barátságokat, tapasztalatokat, életszemléletben bekövetkező változásokat okoz.

***

A bővebb információt kérhetsz az egyesület munkatársaitól:
Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért (EGYIK), www.ifikozpont.ro
Dániel Botond, EGYIK alelnök,
E-mail: danielkukacifikozpontpontro
Telefon: 0740-053604
Ambrus Rita, EGYIK önkénteskoordinátor,
E-mail: ambrusritakukacyahoopontcom
Telefon: 0745-029107

A jelentkezési határidő 2014 június 30, ehhez egy önéletrajzra és egy bemutatkozó (motivációs) levélre van szükség, melyeket a fentebbi emailcímekre postázhatsz.

Szeretnél jelentkezni?

Szeretnél EVS önkéntes lenni? Regisztrálj a rendszerünkbe, és értesítünk amikor olyan lehetőséget találunk, amely érdeklődésednek megfelel.

Töltsd ki regisztrációs kérdőívünket!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Blénesi Enikő, EGYIK önkénteskoordinátor,
E-mail: blenesieniko@yahoo.com

Dániel Botond, EGYIK alelnök,
E-mail: daniel@ifikozpont.ro 
Telefon: 0740-053604

 

Go to top