youthinactionMárcius 14-18 között Kolozsváron szervezte a Fiatalok Lendületben (Youth in Action) program romániai nemzeti ügynöksége a "SEVine la tine!" címet viselő képzését. A képzés során a résztvevők megismerkedhettek a Fiatalok Lendületben programmal, az Európai Önkéntes Szolgálattal, a mentor szerepkörével, az önkéntesek profiljával, az akkreditációs folyamattal illetve EVS pályázatok írásával. Az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért valamint a Műhely Egyesület képviseletében Ambrus Rita önkéntes koordinátor részt vett ezen a képzésen. Az ő beszámolóját olvashatjátok ebben a cikkben.

Általános információk a képzésről
Neve: SEVine la tine! Formeaza-te pe Serviciul European de Voluntariat la Cluj
Időpont, helyszín: 2013.03.14 – 2013.03.18., Kolozsvár, Hotel Cristal
Képzés tematikája:
SEV pályázatok írása
A képzésen érintett témák nem időrendi sorrendben: a Tineret in actiune rövid bemutatása, az önkéntes profilja, mentor fogalma, probléma fa használata, igények beazonosítása, akreditálás, a pályázat nyomtatványainak a feltöltése, költségvetés készítése, kockázat elemzés...

 

Előadók: Nicoleta Chis-Racolta és Alisia Damian, számomra emészthető módon adták át az információkat, sok játékkal, nonformális oktatási módszerekkel fűszerezve.

 

Résztvevők:
A csapat nagyon színes volt, a civil szféra számos területét képviselők voltak jelen (nem hallók egyesülete, müvészetet, alternatív életformákat, mentális egészséget, non formális oktatási módszereket népszerűsítők stb.) Lista elérhetőségekkel rendelkezésemre áll.

 

Mit viszek tovább:

  • A játékokat, melyeket egy idő után külön is lejegyeztem, a későbbi hasznosítás céljából. Később Alisia még küldött át weboldal címeket, amelyeken találtam további leírást non formális oktatást segítő játékokról.
  • A képzésen résztvevők, személyes élményei, tapasztalatai új impluzusokkal gazdagítottak, inspiráltak. Rendelkezem a e-mailcim listával, amit szeretnék a későbbiek során hasznosítani.
  • Rálátásom lett az egész TIA rendszer működésére, illetve ami még homályos, azt a megadott honlapok által elsajátítható.
  • Megtudtam, hogy a TIA formátorok kérésre, bármely településre kiszállnak és 4 témában (Scrierea propunerilor de finantare in context Tineret in Actiune, Metode de educatie nonformala in context Tineret in Actiune, Managementul voluntarilor in context Tineret in Actiune, Constituire ONG) ingyenesen tartanak képzést. Feltétele, hogy minimum 15 ember gyűljön össze és 5 különböző civil szervezet képviselői legyenek. Teremről a helyieknek kell gondoskodni. Arra gondoltam, hogy az Ifitéka körül lehetne egy ilyet szervezni és említettem is nekik. Azóta annyit bővült a dolog, hogy szélesebb körbe szeretnénk majd meghirdetni. Van lehetőség arra, hogy magyarul beszélő fromátor jöjjön. Bővebb info: http://www.tinact.ro/retea-formatori-vreau-sa-organizez-un-cu
  • Megismerkedtem a Probléma fa módszerével. A jövőben esedékes projektötletek ezen a szűrőn kellene át rostálni majd.
  • Végül de nem utolsó sorban, láttam egy modelt ami követhető, viszont kérdés, hogy milyen mértékben van összhangba a mi céljainkkal és hogyan tudjuk ezt felhasználni saját közösségünk epülésére.
  • Hasznos tartalommal rendelkező oldalak: www.tinapse.ro, www.nonformalii.ro.

 

Logisztikai, szervezői észrevételek:
Szállásom nagyon jó volt, úgy adodótt, hogy egyedül maradtam egy apartamentbe. A kaja szempontjából volt egy kis kellemetlenség, mert az első evésnél kiderült, hogy nem voltak tájékoztatva arról, hogy vegetáriánus ételt fogyasztom, emiatt több ízben is poén tárgyává váltam, na de ez nem ment semminek a rovására és végül elértem, hogy nyers zöldséget fogyaszthattam reggelire, tökéletes volt.
Szimpatikus volt az ügynökség (ANPCDEFP) rugalmassága, hogy nem csak a megjelölt megyékből fogadott el jelentkezőket illetve, hogy vasárnap is hajlandóak voltak internetes skype kapcsolatot létesíteni velünk.

Szeretnél jelentkezni?

Szeretnél EVS önkéntes lenni? Regisztrálj a rendszerünkbe, és értesítünk amikor olyan lehetőséget találunk, amely érdeklődésednek megfelel.

Töltsd ki regisztrációs kérdőívünket!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Blénesi Enikő, EGYIK önkénteskoordinátor,
E-mail: blenesieniko@yahoo.com

Dániel Botond, EGYIK alelnök,
E-mail: daniel@ifikozpont.ro 
Telefon: 0740-053604

 

Go to top