Karácsony előtt kaptuk a hírt: Nyert a Pump your Project pályázatunk!

Most már biztos: 2008 júniusában Gyergyóban lesz a Pump your Project befejező képzése. A Nemzeti Ügynökség 18.635 eurót hagyott jóvá a projektünkre, így a Németországban összeállt csapattal újra találkozunk itthon, nálunk, a képzési programot lezáró képzésen.

Sikeresen pályázott az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért és az Esély Alapítvány az Európai Unió ifjúsági programjához. A pályázat eredményeként június 20-26 között a csiky-kerti Szent Benedek Tanulmányház adhat otthont a Pump your Project nemzetközi képzéssorozat befejező állomásának. Nemrégiben itt a Kisújságban mutattuk be a Pump your Project képzési programot, amelyben három gyergyói fiatal is részt vesz. A gyergyói képzésről Dániel Botond programfelelőst kérdeztük.

Mi lesz a gyergyói képzés célja?
A gyergyói képzés lényegében egy másfél éves munkát zár le. Németországban projektmenedzsment alapokat sajátíthattak el a résztvevő fiatalok és megterveztek egy olyan projektet, amit egy éven keresztül megpróbálnak megvalósítani, Máltán a csoportsegítők találkoztunk azzal a céllal, hogy a projektben résztvevő fiatalok segítésével kapcsolatosan kapjunk képzést, Gyergyószentmiklóson pedig a lezáródott projektek kiértékelésének módjairól fogunk tanulni, újra teljes létszámban. A képzés célja, hogy megtanuljuk úgy kiértékelni a projektjeinket, hogy a tanulságokat a későbbi munkák során fel tudjuk használni. Természetesen cél marad a baráti és egyesületi kapcsolatok elmélyítése is, közös projektek kitalálása.

Miért éppen Gyergyóban lesz a képzés?
Már Németországban megfogalmazódott az ötlet, hogy jó lenne a befejező találkozót Romániában megszervezni. Románián kívül még Olaszország került szóba, de végül a képzők csapata úgy döntött, hogy amennyiben sikeresen pályázunk mi szervezhetjük meg a képzést. A nyugat-európai résztvevőknek nagy élmény Romániába jönni, ugyanakkor ifjúsági szervezetek szempontjából is tanulságos ez a látogatás, mivel a németországi és máltai szervezetek működési környezetét illetve minden szervezet a saját működési környezetét összehasonlíthatja a mi kelet-európai környezetünkkel. A trénerek azért is támogatták a romániai helyszín ötletét, mert úgy gondolták, hogy egy ilyen képzés megszervezése nagy lehetőséget ad a most induló ifjúsági szervezetünknek is. Bekapcsolódhatunk az Európai Uniós pályázatok világába és a Cselekvő Ifjúság programba, nem csak haszonélvezőként mint a német vagy a máltai képzés kapcsán, hanem szervezőként is. Megismerhetjük a pályázati rendszert és a pályázatokat lebonyolító Nemzeti Ügynökség működését is, ugyanakkor a város és a régió lakossága is felfigyelhet ránk és a munkánkra, ezáltal helyi támogatottságunk is nőhet.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a képzés megszervezésében?
A képzés szakmai lebonyolítása a trénerek feladatköre, ezért a tartalmi részekkel keveset kell foglalkozzunk. A helyi szervezés (helyszín, szállás, étkezés, szervezetek meglátogatásának és a kirándulások szervezése) és a pályázat hivatalos lebonyolítása a mi dolgunk. A legnagyobb kihívás a résztvevők utaztatásának megszervezése jelenti, igazi logisztikai feladatot kaptunk. Kilenc országból érkeznek résztvevők, és valószínűleg minden igyekezet ellenére az ország különböző részeire (Bukarest, Kolozsvár) vagy akár Magyarországra tudnak csak repülővel jönni, és a repülőterekről a szállítás megszervezése a mi dolgunk. A pályázaton 18,635 eurót, mintegy 670 millió régi lejt nyertünk a képzés megszervezésére. Ennek több mint fele az utazási költségekre lesz fordítva, de több mint százmilliós az az összeg is, amit itt helyben, a gyergyói térségben fogunk elkölteni.

Go to top