0. nap: Utazás, A környék felfedezése

Induláskor volt egy tippünk. Arra gondoltunk, hogy mi vagyunk azok, akik a leghosszabb útról érkeznek majd meg.

Kedden este ültünk vonatra, 13 óra vonatozás alvókocsiban, Pesten taxival a reptérre, a reptér felfedezése, néhány óra repülőút (miénk volt a gép hátsó fele, ahol meg is szervezetük a mi jó kis bulinkat - az utaskísérők nagy örömére... na jó, tényleg tetszettek nekik a (majdnem)elsőutas fiatalok), majd a minket váró taxival újabb autózás Hamburgból Lütjenseebe.

Az első érkezők voltunk, mivel egy nappal hamarabb jöttünk. Csupán a trénerek voltak előttünk a házban, ők még az előttünk álló képzést készítették elő, mi pizzáztunk egyet, felfedeztük a környéket és a házat. Volt időnk lemenni a tópartra, illetve játszani az alagsorban (pingpong, csocsó, amit akartunk ;) ) Az előző bejegyzésben már mutattunk képeket a környékről, most ezeket kiegészítjük néhány új képpel.

Can not load images! LiveConnectClient::query HTTP/2 stream 0 was not closed cleanly: CANCEL (err 8). Use another HTTP adapter for data in Advanced configuration of OneDrive component.

 

1. nap - Ismerkedés

Az első nap már majdnem házigazdaként fogadtuk a többieket :-)

Új helyeken az a plusz egy nap is otthonosabb hangulatot jelent. A nap folyamán folyamatosan érkeztek ki a három fős csoportok, és elkezdődött az első igazi interkulturális élményünk. Olaszok (még első nap este), belgák, észtek, portugálok, magyarok, németek, máltaiak, lettek és mi - hivatalosan románok.

A délutáni üres időt kihasználva meg is kaptuk az első feladatot. A második nap sorra kerülő szervezeti bemutatkozóhoz kellett elkészítsük a szervezetünk bemutatkozóját. Arra már nem emlékszem, de lehet, hogy akkor találtuk ki a szervezetünk nevét (mivel hivatalosan az Esély Alapítvány nevében pályáztunk) illetve megszületett a logónk ötlete is. Aztán elkészítettük a logónkat csomagolópapír nagyságban, és kész is voltunk ;-)

Estére megérkezett mindenki, és megtörtént a hivatalos megnyitó is: A party szobát hangulatosan előkészítették, és a képzéssorozat metafóráját a pumpálós vasúti szerelvényt játszottuk el, volt mozdonyvezetőnk, kazánfűtőink, első-osztály teával és keksszel, másodosztály illetve a munkásosztály, akik adták/adtuk a vonat hangját és mozgását. Megtudtuk, hogy a képzés során mindenki minden osztályt végig fog próbálni és ez így van rendjén, néha dolgozni kell, néha figyelni, néha a lazulás is megengedett.

A megnyitó után névtanulós-ismerkedő esttel fejeztük be az első nap hivatalos programját. Ezt követően szabad beszélgetések, kártyajátékok, lazulás. A kártyázás külön élmény volt, igazi rejtőjenős helyzet: egy belga, egy német, egy magyar, egy portugál (aki angolul sem beszélt), már csak az oroszsaláta hiányzott az asztal közepéről.

Can not load images! LiveConnectClient::query HTTP/2 stream 0 was not closed cleanly: CANCEL (err 8). Use another HTTP adapter for data in Advanced configuration of OneDrive component.

 

2. nap - Elindul a vonat

A második nap a környékkel való ismerkedés, a képzés menetének bemutatása, a csoportmunkák előkészítése, a csapatépítés és a projetkmenedzsment alapok elsajátításának napja volt.

Mivel már mindenki együtt volt, elkezdődhetett a formaságok és gyakorlatias kérdések megbeszélése, a táborhely bemutatása, a feladatok (étkezésnél, takarításnál való segítség) leosztása a csoportok között. Ezután Emiliano bemutatta a képzési programot és az elképzeléseket.

A tegnap esti névtanulás után már lehetett komolyabban is ismerkedni: mindenki készített magáról egy bemutatkozó ponchót, a hátoldalon lehetett kérdéseket írni egymásnak, a második körben pedig találomra feltehettük azokat a kérdéseket egymásnak, ami a társunk ponchójára volt írva. Klassz kis ismerkedős játék, haza is hoztuk az ötletet ;-)A vonatos hasonlatot folytatva kis papírtáskák és bőröndök formájában mindenki bemutathatta azt, hogy mit vár el a képzéstől, mitől fél illetve mi az amivel személyesen hozzájárul a hét sikeréhez.

Ansgar bemutatta a heti programot és a napi program felépítését, majd ebéd után rátértünk a projektmenedzsment blokk első lépésére: kiscsoportokban megpróbáltuk lerajzolni, hogy mit is jelent számunkra a "projekt".

Délután legnagyobb részét a szervezetek bemutatkozásának vására töltötte ki. Mi már előző nap el tudtuk készíteni a bemutatkozónkat, így könnyebb dolgunk volt. Aztán úgy másfél óra állt rendelkezésünkre, hogy megismerkedjünk a különböző országokból érkezett egyesületek tevékenységeivel.

Vásár után szabadtéri csapatépítő játékokat játszottunk, aztán az esti (a nemzetközi programokra jellemző) interkulturális estre készülhettünk, ahol minden ország bemutatkozott és hozott magával jellegzetes ételt és italt. Utána természetesen szabadidős tevékenységek, ki meddig bírta.

Can not load images! LiveConnectClient::query HTTP/2 stream 0 was not closed cleanly: CANCEL (err 8). Use another HTTP adapter for data in Advanced configuration of OneDrive component.

 

3. nap - Youth in Action program, saját projektötletek

A harmadik nap már keményen folyt a munka. Megismerkedtünk a Youth in Action Programmal, valamint elkezdtünk dolgozni a saját projektötletünkkel.

A délelőtti tömb a Youth in Action (Cselekvő Ifjúság, Tineret in Actiune) program bemutatásáról szólt. Emiliano vetített egy általános bemutatót, majd konkrét ifjúsági projektekről készült beszámolókat néztünk meg. Kristina és Jannis mutatta be az lett csoport örményországi projetkjét, amely az ivóvízzel volt kapcsolatos, illetve Ansgar mutatta be a lütjenseeben szervezett Voices nevet viselő ifjúsági cserét.

A youthos ifjúsági projektek finanszírozásáról egy uniós ifjúsági szakértő, Johen Butt-Posnik tartott előadást. Johen majdnem egész nap velünk volt, az előadáson kívül a csoportsegítőknek tartott egy rövid képzést a csoportsegítésről (coaching). Egyébként ő az egyik igen elterjedt kiadvány a "Coaching Guide" egyik társszerzője is. Illetve a projektek kidolgozásakor is segített, véleményezett, valamint válaszolgatott a kérdéseinkre. Sok hasznos tippet kaptunk tőle a terveink megvalósításához.

Az ebédszünet után a saját ötleteinken dolgozhattunk. Mi az ifjúsági központ létrehozásával akartunk foglalkozni. Első lépésben össze kellett vessük a helyi közösség szükségleteit és a saját motivációnkat, valamint a projekt alapvető céljait, tartalmát. Ezeket a vázlatokat véleményezhettük a papírbeszélgetés technikájával. A teremben körbejárva, hangos beszélgetés nélkül, írásban írhattunk kérdést, véleményt egymás ötleteiről, ezáltal kicsit együtt gondolkodva, ötletet adva egymásnak a projekttel kapcsolatosan.

A napi programot egy kis esti kiruccanás zárta. A németországi szervezet vitt el egy közeli, általuk működtetett klubba, ahol beszélgethettünk, bulizhattunk.

Can not load images! LiveConnectClient::query HTTP/2 stream 0 was not closed cleanly: CANCEL (err 8). Use another HTTP adapter for data in Advanced configuration of OneDrive component.

 

4. nap - Projektmenedzsment és médiaműhelyek

A negyedik napnak csupán két nagy témája volt: délelőtt projektmenedzsmentről tanultunk és az ötleteinkkel dolgoztunk, délután pedig médiaműhelyek keretében videót, hangfelvételt, képregényt készíthettünk.

A délelőtti projektmenedzsment tömbben három témával foglalkoztunk - előadás és kis gyakorlatok segítségével. Diával a fiatalok projektekben való részvételéről (participation) tanultunk. Kiscsoportokban mutattunk be egy rövid jelenetet arról, hogy mit is jelent számunkra a részvétel, mi jut eszünkbe erről a fogalomról. Ezután Dia bemutatta a "részvétel létrája" modellt (Ladder of participation), ismertette a részvétel különböző szintjeit.

Emiliano a projekt életciklusát mutatta be, majd Ansgarral ismertették hogyan kell elkészíteni a projekt feladattábláját (ütemtervét). Ezután saját csoportjainkban elkészítettük a projektünk feladattábláját. (Küldetés, célok, feladatok; Ki-Mit-Mikorra tábla).

Számunkra a részvétel fogalmának a megismerése és megértése tűnt a leghasznosabbnak, a másik két témát, főleg a feladattáblát már régóta használtuk a diáktanácsban is. A részvétel létrája viszont nagyon hasznos modellnek tűnt, amit később már pályázatokban is felhasználtunk.

Délután három multimédia műhely közül lehetett választani: képregény készítés, videó készítés illetve hangfelvétel készítése egy rögtönzött stúdióban. A videó témája: "Mi a vicces?" a képregény a tábori képekből állt össze, a hangstúdióban pedig a "We are the world"-öt énekeltük fel.

A_videót innen tölthetitek le, a dalt pedig innen.

A nap vacsora után a szokásos beszélgetős-táncolós bulival ért véget.

 Can not load images! LiveConnectClient::query HTTP/2 stream 0 was not closed cleanly: CANCEL (err 8). Use another HTTP adapter for data in Advanced configuration of OneDrive component.

 

5. nap - Projektmenedzsment, Interkulturális tanulás, kirándulás Hamburgba

Az ötödik napon csak délelőtt "dolgoztunk". Délután pedig megvolt az első nagy kirándulás Hamburgba.

Délelőtt tovább terveztünk a projektjeinket, mi ugyebár az ifiközpont létrehozását. Úgy tervezetük, hogy miután hazamegyünk szervezünk egy kampányt a helyi médiában, visszajelzünk a szponzoroknak a képzés eredményeiről, és pénzt gyűjtünk tőlük a bejegyzéshez. Egyeztetünk a partnerekkel, majd elkezdjük a bejegyzést, és készülünk a szociológiai kutatásra.

Kávészünet után egy szuper játékot játszottunk: az 5 Trükk kártyajátékot. A játék a windowsban is megtalálható "hearts" játékhoz hasonló volt, 5 asztalnál játszottunk, a győztesek egy nagyobb sorszámú asztalhoz, a vesztesek pedig egy alacsonyabb sorszámú asztalhoz vándoroltak minden kör végén. Szavakban nem lehetett kommunikálni, csak írásban és mutogatással. A játék lényegét most nem mondjuk el, hátha találkoztok még vele, ami fontos, hogy kiváló interkulturális tanulási játék, és nagyon megleptek minket a végén, mikor elárulták, hogy mi is volt a trükk.

Délután egy csodálatos kiránduláson vettünk részt Hamburgban! :-) Városnézés, beszélgetések, láttuk a Városházát, az Alster tavat, a halpiacot, a kikötőt, a TV tornyot, a piroslámpás negyedet délutáni hangulatban :P , és sok hamburgi városrészt, épületeket, életképeket.

Can not load images! LiveConnectClient::query HTTP/2 stream 0 was not closed cleanly: CANCEL (err 8). Use another HTTP adapter for data in Advanced configuration of OneDrive component. 

 

6. nap - Adományszervezés, Projektjeink bemutatása, tesztelése, ... búcsúest

És elérkezett az utolsó képzési nap is. Délelőtt még volt egy előadás az adományszervezésről (fundraising), majd a nap folyamán teszteltük és bemutattuk a projektjeinket.

Az utolsó napon délelőtt még meghallgattunk egy rövidke előadást Emilianotól az adományszervezésről, majd egy játékos tesztelésen vettünk részt. A vonatos hasonlathoz hasonlóan 5 sorompón kellett átjutni. A trénereink különböző nehézségeket soroltak fel, amelyekkel a projekt megvalósítása során találkozhatunk, kezdve attól, hogy az otthoni társaknak nem tetszik az itt kitalált projekt, az anyagi nehézségeken keresztül az alacsony érdeklődésig. A problémafeltevés után néhány perc állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy választ találjunk a helyzetre. Ha esetleg nem sikerült, akkor tanácsokat kaphattunk másoktól.

Ebéd előtt kreatív kihívás elé néztünk, egy 5 perces televízióbemutató-szerű kiselőadást kellett kitaláljunk, amely során bemutatjuk a projektünket a többieknek. Ebéd után pedig végignéztük egymás bemutatóját.

A_délután hátralévő részében kiértékeltük a képzést, információkat töltöttünk fel a képzés honlapjára, és szervezgettük a búcsúestet. Este barbecue parti, beszélgetések, gitározások, sörözések, bulizás, levelezés, búcsúzkodás... :-)

Can not load images! LiveConnectClient::query HTTP/2 stream 0 was not closed cleanly: CANCEL (err 8). Use another HTTP adapter for data in Advanced configuration of OneDrive component.

 

7. nap - Hazautazások, mi csövezünk... :-)

A hazautazások napja. Sorban búcsúztattuk a csapatokat. Mi még maradtunk. Csak másnap volt gépünk haza.

Az utolsó nap a hazautazások napja. Mikrobuszok vitték be sorra a csapatokat a reptérre, reggeltől délutánig. Mi csak úgy tudtunk jegyet venni, hogy a rákövetkező nap volt a gépünk. Eleinte kerestük a különböző szálláslehetőségeket, aztán csak sikerült megbeszélni, hogy maradjunk mi a házban egy éjszakára. És így is lett. Cserébe ránk maradt az aznapi takarítás, a ház rendbetétele. Volt viszont egy napunk és egy éjszakánk lazítani, pihenni a hosszú napok fáradalmait. Még sétálhattunk egyet a tó partján, pingpangozhattunk kedvünkre, éltünk a ránkhagyott kajákból és egy-két sörből, este még egy falunézés és helyi kocsmázás is belefért :-)

Can not load images! LiveConnectClient::query HTTP/2 stream 0 was not closed cleanly: CANCEL (err 8). Use another HTTP adapter for data in Advanced configuration of OneDrive component.

 

Utolsó utáni nap: hazautazás

Az utolsó utáni napon az utolsó csapat is elhagyta a tábort, ezek voltunk mi. Összehoztunk még egy második hamburgi városnézést is Flo barátunk idegenvezetésével. Nagyon nagy élmény volt.

A taxink a központi pályaudvarra vitt. A csomagjainkat a megörzőben hagytuk, elmentünk egy bevásárlóközpontba, majd pedig találkoztunk Flóval, hogy közösen találjuk ki mivel üssük el az időt a repülőnk indulásáig.

Flo Hamburgban volt akkoriban egyetemista, így elég jól ismerte a várost, ajánlotta a jobbnál jobb helyeket, nekünk csak válogatni kellett. Át a városon, most már több időt töltöttünk az Alster partján mint előzőleg, volt idő fényképezgetni (lásd a panorámaképet fent ;-) ), hattyúkat etetni.

Egy kávé a Coffe Shopból, üldögélés a városi botanikus kertben: virágok, fák, tavacskák, kacsák, csend és nyugalom, lazulás. A Radison SAS épülete tornyosult fölöttünk. Később megnéztük az egyetemet és a campust is, majd a TV torony irányába vettük utunkat.

Ebédelni is kellett valahol, Flo tudott egy kedves kis helyet, ahol ebéd mellett sikerült végre a legendás Fritz kólát is megkóstolni. A legenda szerint két hamburgi egyetemista egy házi laborban egész jó másolatot tudott készíteni a kóláról, igen nagy népszerűségnek is örvend a termék, és nagyon kevés helyen lehet megvásárolni. Mi nagy nehezen, de találtunk belőle :-D

Ebéd után vissza a pályaudvarra, elő a csomagokat, irány a reptérre, még egy kis reptérnézés, aztán repülés haza. Ja és sikerült fentről észrevegyük a lütjensee-i tábort :-D "Jé, látom a házunkat!" élmény volt :-) Ezért jó, ha valaki sokat nézi a Google Earthöt.

Reméljük, hogy lesz még sok ilyen képzés az EGYIK életében, és minél több fiatalt el tudunk vinni megnézni a nagyvilágot, ismerkedni sokországbeli fiatalokkal, és okos dolgokat tanulni.

Can not load images! LiveConnectClient::query HTTP/2 stream 0 was not closed cleanly: CANCEL (err 8). Use another HTTP adapter for data in Advanced configuration of OneDrive component.

Go to top