A Coach 2 Coach tréning április 22-28 között került megrendezésre Konstancin-Jeziornában, Lengyelországban és kilenc különböző országból mintegy 17 résztvevővel zajlott. A tréning célja a résztvevők csoportsegítői képességeinek fejlesztése.

A csoportot nemzeti ügynökségeknél, (ifjúsági) szervezeteknél tevékenykedő személyekből tevődött össze, akik trénerként, ifjúsági munkásként ifjúsági projektekkel dolgoznak. A résztvevők többségének már volt tapasztalata a Youth/ Youth in Action programmal vagy a csoportsegítéssel kapcsolatosan.

A képzés általános célja, hogy növelje az ifjúsági cserék és ifjúsági kezdeményezések minőségét és támogatottságát azáltal, hogy segítse és elősegítse a tapasztaltabb, projekteben dolgozó személyeket a csoportsegítői képességeik fejlesztésében.

Konkrét célok között a következőket említhetjük:

  • a résztvevők gondolják át és osszák meg a csoportsegítésről kialakított értelmezésüket és tapasztalataikat
  • képesek legyenek a csoportsegítéssel kapcsolatos tudásokat, készségeket és attitűdöket felismerni és fejleszteni
  • hogy felkészítse a résztvevőket arra, hogy képesek legyenek tanulási tapasztalataikat átadni társaiknak, illetve alkalmazni a tanultakat a fiatalokkal való munkában
  • hogy a résztvevők képesek legyenek azonosítani és megtalálni az elérhető támogatást és erőforrásokat amelyek a csoportsegítés folyamatához szükségesek
  • hogy megértsék a csoportsegítés folyamatának relevanciáját a fiatalok aktív részvételének segítésében
  • hogy megtapasztaljanak módszereket, eszközöket, anyagokat, gyakorlatokat amelyeket felhasználhatnak az ifjúsági cserék és ifjúsági kezdeményezések segítése során.

A program úgy volt megtervezve, hogy segítse a résztvevőket abban, hogy fejleszteni tudják tudásukat, készségeiket és attitűdjeiket annak érdekében, hogy segíteni tudják az ifjúsági kezdeményezés és ifjúsági csereprogramokat kezdeményező és megvalósító fiatalok csoportjait. A program fő elemei: a résztvevők és a szervezetek megismerése, a csoportsegítés fogalma a Youth in Action programban, csoportsegítés az ifjúsági kezdeményezések és az ifjúsági cserék esetében, a csoportsegítő tükre (készségek és képességek, a csoportsegítő szerepei), a csoportsegítés folyamata, erőforrások valamint későbbi cselekvések megtervezése.

Go to top