MI A VITA?

Mindannyian vitatkoztunk már, és többségünket a vitatkozás nem tölt el osztatlan lelkesedéssel. Amit most be fogunk mutatni, nem a mindennapi vitatkozás, civakodás, hanem valami egészen más: a versenyszeru vitázás, angolul: DEBATE.

 

TÖRTÉNELMI ÁTTEKINTÉS
A vitázást már az ógörög szofista filozófusok muvelték és tanították. Fiatalokat tanítottak arra, hogyan kell hallgatóság elott meggyozoen beszélni, hogyan lehet érvelni egy tétel mellett vagy ellene. A középkori oktatás szerves részét képezték a nyilvánosság elott zajló viták. Az Egyesült Államokban a vitázást egyetemeken tanították és tanítják, mivel a demokrácia fontos eszközének tartják.

A VITÁZÁS ROMÁNIÁBAN
Amerikai trénerek kezdeményezésére, 1999 után a debate Közép és Kelet Európában is kezdett ismertté válni. Romániában az elso bemutatót 1994-ben tartották, ezután alakultak ki országszerte a vitakörök. 1998-tól muködik egy bejegyzett vitaegyesület: az ARDOR (Asocia t ia Româna de Dezbateri, Oratorie si Retorica). Az egyesületben muködo tanárok munkájának eredményeként, Andrei Marga oktatási miniszter aláírt egy támogató levelet, és elismerte a vitát mint választható tantárgyat. 2000-ben megjelent románul a vita tankönyv és magyarul egy játékgyujtemény. Néhány tanár tréneri képzést kapott, így képesekké váltak arra, hogy szemináriumokat tartsanak és tovább adják tudásukat más kollegáknak. 2000-ben bejegyeztük az Erdélyi Disputa Egyesületet (EDE).

MIRE JÓ A VITA?
A vita-játék nagyon pozitív szerepet játszik a gyerekek fejlodésében. A vitázók megtanulnak szervezettebben gondolkodni és beszélni, megtanulnak a nyilvánosság elott beszélni, érvelni és cáfolni. A vitakörök kellemes társasággá alakulnak, ahol a gyerekek nagyon jól érzik magukat, és játékosan készülnek fel a legkülönbözobb élethelyzetekre.

HOGYAN ZAJLIK EGY VITA?
Két csapat versenyez egymással abban, hogy meggyozzék a bírót arról, hogy egy tétel igaz/elfogadható, vagy sem. Mind minden játéknak, a vitának is megvannak a saját szigorú szabályai, amelyek megakadályozzák például azt, hogy a vita civakodássá fajuljon.

Go to top