IMG 00362007 május végén részt vettünk egy újabb képzésen Magyarországon. A képzést a Részvételi Demokrácia Hálózat és az Állás/pont/ Lakossági Kör szervezte. A helyszín Gávavencsellő volt, egy Tokaj melletti község, ahol a helyi "Vándorbot" Tanodában tartottuk a képzéseket. A téma pedig: Jövőműhely 1.1 - Domschitz féle innovációs modell és alkalmazásai a pályaorientációs, szakmapolitika, távmunka, felnőttképzés területén.

A Jövőműhely egy társadalomfejlődési modell. A lényege, hogy a társadalomtípusok változását próbálja magyarázni. A szerző szerint a társadalmak leírhatók olyan dimenziók mentén, mint az, hogy mennyire humanisztikusak, információ-igényesek illetve tőkeigényesek. Vannak bizonyos kulturális gátak, amelyek nem engedik azt, hogy az adott típus egy másik típussá változzon. Nem csak a régi társadalmakban volt meg ez a gát, hanem a mai világunkban is van. A modell magyarázza azt is, hogy miért olyan a világunk amilyen, hogyan működik, és hogyan tudjuk megtalálni a helyünket benne. A modellről a Részvételi Demokrácia Hálózat blogján olvashattok többet.

A modellből kiváló eszközöket-módszereket lehet fejleszteni, amelyet különböző területeken használhatunk. A Katona Csaba által vezetett tréningen előbb megismerkedtünk a modellel, néhány önismereti gyakorlatot játszottunk el, majd elkezdtünk ötletelni arról, hogyan is lehetne alkalmazni ezt a modellt a különböző tréningekben.

Több ötlet is elhangzott, és mindenki kiválaszthatott egyet magának. Az ötletek: mezőgazdasági családi gazdálkodók képzése, pályaorientációs-karriertanácsadásos képzés, fejlesztők képzése, kisebbségi szemlélet formáló képzés, üzleti tervek készítése képzés, atipikus munkavégzési formák támogatása. Ezeket az ötleteket dolgoztuk ki és mutattuk be egymásnak. Ami az ifjúsághoz a legközelebb álló ötlet ezek közül az a pályaorientációs tréningben való felhasználása az említett modellnek.

Végezetül pedig mutatunk néhány képet a tanodáról. Jó kis helynek tűnt, nagyon tetszett. Akár ifiközpontos dolgunkban is adhat néhány ötletet.

Can not load images! LiveConnectClient::query HTTP/2 stream 0 was not closed cleanly: CANCEL (err 8). Use another HTTP adapter for data in Advanced configuration of OneDrive component.

Go to top