ditro20072007 májusában a Piliscsabáért Egyesület két hétvégés tréninget tartott Gyergyóditróban udvarhelyszéki és gyergyószéki egyesületek képviselői számára.

A két hétvégén Bereznai Csaba (Nemzeti Civil Alapprogram Közép-dunántúli Regionális Kollégiumának elnöke - Tata) és Ocskay Gyula (Ister-Granum Eurorégió fejlesztési ügynökségének vezetője - Esztergom) település- és térségfejlesztési témákban tartott előadásokat és műhelyeket, Öcsi József (Közép-dunántúli Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda - Veszprém) és Kandikó Rita (Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke - Nagyvázsony) ifjúsági témákban tartott előadásokat és műhelyeket.

Viszonylag kevés résztvevővel zajlott a tréning, tőlünk a két hétvégén 5 személy vett részt a képzéseken (András Zsuzsa, Blénesi Enikő, Dániel Botond, Kercsó Ábel, Nagy Dénes). De voltak még a környező településekről sőt Csíkból és Régenből is.

Első hétvégénén a Gyergyói-medence térségéről beszélgettünk (ezen a hétvégén a szárhegyi és ditrói polgármester is részt vett, nem szégyeltek új dolgokat tanulni!), problémákat gyűjtöttünk, rangsoroló szavaztunk, majd kiválasztottunk három témát: elvándorlás, érdektelenség és összefogás hiánya. Három munkacsoportot alakítottunk és akkor elmélet-gyakorlat váltakozásában projektet dolgoztunk ki. Megismertük egy modellt a jövőkép-küldetés-célok-projektek összefüggéséről, 10 lépéses projekttervezésről, portfólió analízis technikáját.

Az első hétvége leghasznosabb eredményei a különböző ötletek voltak: nemzetközi motiváló körútnak nevezett ötlet, mely szerint a fiatalokat el lehetne vinni nyugati országokba kirándulni, szép helyeket nézni, motiválni őket arra, hogy amit ott látnak itthon is akarják létrehozni, majd pedig itthon projektmenedzsment-pályázatírás képzést szervezni számukra, ahol a motivációjuk mellé az érvényesülési eszközöket is megkapnák. Egy másik ötlet egy nemzetközi munkatábor szervezése, amellyel segíthetnénk az Esély Alapítvány mozgásközpontjának, vagy az Ifjúsági Központnak a felújításában. Egy harmadik ötlet pedig civil kerekasztalok szervezéséről szól, ahol a helyi önkormányzat szakbizottságaihoz hasonlóan a civil szervezetek is szakmai fórumot hozhatnának létre.

A második hétvégén Ocskay Gyula az Ister-Granum eurórégióról tartott előadást, volt benne jónéhány hihetetlennek tűnő megvalósítás, van mit és honnan tanulni. (Amúgy rengeteg jó anyagot is kaptunk!) Kandikó Rita pedig a Youth in Action-ös programokat mutatta be, sikerült a segítségével továbbfejleszteni az eddigi ötleteinket. Vasárnap pedig az előző héten kidolgozott projektekből írhattunk pályázatokat.

A képzés szervezése, a vendéglátás is nagyszerű volt, hála a polgármester úrnak és a Pro Ditró Egyesületnek.

Go to top