Február 20-22 között Astiban találkoztak a márciusi ifjúsági csere csoportvezetői. A találkozó lényegében egy előkészítő látogatás volt, amelynek az volt a fő célja, hogy elkészítsük az ifjúsági csere programját.

A találkozó során részletesen bemutattuk egyesületeinket és programjainkat. Sok információt ismertünk már, hiszen az olasz és német szervezetekkel már régi ismerősök vagyunk, a Pump Your Project program keretén belül többször is találkoztunk már egymással.

IMG 0198A németországi Rob Ears webrádió a JuKi 42 egyesület projektje. A rádió legfontosabb célja, hogy a fiatal zenészeknek megjelenési lehetőséget biztosítson, ezen kívül pedig párbeszédet szeretne létrehozni a különböző zenei kultúrájú, irányzatú fiatalok között. Az olaszországi Radio Dietro a VedoGiovani Asti egyesület webrádiója, és a Casa Dietro ifjúsági házban működik. A rádió célja, hogy egy alternatív információs teret hozzon létre a ház programjaival és különböző nemzetközi programokkal kapcsolatosan. A magyarországi Rádió 9-ről sokat nem tudtunk meg, mivel csoportvezetőjük sajnos nem tudott részt venni az előkészítő látogatáson.

Összefoglaltuk, hogy mi az ami eddig történt, melyek voltak a program eddigi lépései és hol van az a pont, ahol mi most bekapcsolódunk.

Ezután megbeszéltük a cserével (táborral) kapcsolatos elvárásainkat és céljainkat. Egyetértettünk abban, hogy elsősorban azt szeretnénk, hogy a fiataljaink szerezzenek egy nemzetközi, interkulturális tapasztalatot, hogy közelebb kerüljenek a webrádió és tévézés eszközeihez, hogy egy plusz motivációt biztosítsunk számukra a későbbi munkához és projektekhez. Ugyanakkor fontosnak tartjuk azt is, hogy ezáltal a projekt által is elmélyíthetjük az egyesületeink közötti partnerséget.

A találkozó legfőbb célja az volt, hogy megtervezzük a tábor programját, valamint meglátogassuk azokat a helyszíneket, ahol zajlani fognak a tevékenységek.

Az ifjúsági csere tevékenységei a kultúrák közötti párbeszéd és a modern technológiák (webes rádió, webes televízió) használatával kapcsolatosak. A kultúrák közötti párbeszéd során foglalkozni fogunk az ifjúsági szubkultúrákkal, irányzatokkal, a nemzetek hagyományaival, szokásaival, sztereotípiákat fogunk feltárni - mindezt játékos gyakorlatok során, a rádió és televízió eszközeinek használatával.

A program során számos látogatást is fogunk tenni, Astiban és Torinóban is szétnézünk, ifjúsági projekteket fogunk meglátogatni, valamint igazi rádió stúdióba is elmegyünk.

A mi csapatunk elsődleges feladata az lesz, hogy megossza a tévéműsor készítésével kapcsolatos tapasztalatait, valamint a tábor során vezesse a videó-műhelyeket. Számos anyag fog készülni a 8 nap alatt, rádió és videó anyagok egyaránt.

IMG 0174Az ifjúsági csere során az Astitól nem messze lévő Villa Paolinában fogunk aludni. Ez egy a WWF által működtetett erdei iskola területén van. A tevékenységek nagyrésze az egyesület ifjúsági házában, a Casa Dietro-ban lesz, valamint egy másik helyi egyesület által működtetett ifjúsági házban, a Casa del Popolo-ban.

Az ifjúsági cserén 5 gyergyói fiatal fog részt venni, március 27 és április 5 között.

Go to top