Szombat délben zárult a Hargita megyebeli ifjú diáktanácsosok számára szervezett I. DÖK-Start, azaz Diákönkormányzati gyorstalpaló tábor. A Hargita Megyei Magyar Diáktanács (HaDiT) által szervezett négy napos program alatt harminchat fiatalt sikerült a megye különbözõ településeirõl bevezetni az ifjúsági szervezetek életébe, különbözõ szakmai elõadásokat, és a csoportmunkák révén, tapasztalatszerzé si lehetõséget nyújtva nekik.

dokstart3A program Gyergyószentmiklóson zajlott, a Szent Benedek Tanulmányi Házban. A résztvevõk humánerõforrás, projekt- és pályázatmenedzsment, diákönkormányzat adminisztráció, illetve életvezetés témákban hallhattak elõadásokat. Ezek mellett hét-nyolc fõs csoportokra osztva, két-két csoportvezetõ segítségével minden nap néhány órás csoportmunkák alkalmával mélyíthették el a hallottakat különbözõ játékok, gyakorlatok révén. A tábor folyamán ezeknek a csoportoknak egy-egy rendezvényt kellett szervezniük a táborlakók számára, így helyezve gyakorlatba az ismereteiket. Ezáltal utolsó este a résztvevõk egy igen színes programon vehettek részt, ami bizonyította munkájuk eredményességét.

A csapatmunka mellett a tábor a résztvevõk személyes fejlõdésére is nagy hangsúlyt fektetett. Erre szolgált az életvezetés témájú elõadás, illetve az esti csoportfoglalkozá sok, ahol gyakorolhattak meditatív írást, valamint írásba foglalhatták személyes céljaikat, amiket borítékoltak, és az általuk meghatározott idõpontban a szervezõk eljuttatnak hozzájuk.

A tábort Kotró Karola, a HaDiT elnöke, és Dániel Botond, az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért szervezet alelnöke, egyben a tábor szakmai vezetője zárták. Tudatták a résztvevõkkel, hogy a tábornak lesz folytatása is: egy képzéssorozat diáktanács vezetõknek, melyre szintén várják az érdeklõdõket. A HaDiT reményei szerint a DÖK-Start elérte célját, és ez a helyi diáktanácsok munkájában nyilvánul majd meg.

A DÖK-Start a Szülőföld Alap, az Egyesület a Gyergyói Ifjúsági Központért (EGYIK), a Gyergyó Területi Ifjúsági Tanács (GYTIT), illetve a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége (MAKOSZ) támogatásával valósult meg.

Vass Zsuzsa
HaDiT PR felelős

Go to top