Asociaţia pentru Centrul de Tineret din Gheorgheni a fost fondată în 2007, cu scopul de a contribui la realizarea şi susţinerea unui centru de tineret în Gheorgheni. În primul an de activitate am luat parte la mai multe cursuri de formare, dintre care cele mai prestigioase sunt prima etapa al cursului de formare internaţională de termen lung „Pump your Project", şi cursul de formare SOHO despre modul de funcţionare a Serviciului European de Voluntariat. În 2008 am reușit să înregistrăm asociația noastră și să obținem acreditarea pentru a derula proiecte în cadrul programului SEV. Am realizat două proiecte în cadrul programului Tineret în Acțiune: partea a treia a cursului de formare internațională Pump your Project și emisiunea de tineret Fii Pozitiv. Am stabilit și un parteneriat strategic cu Consiliul Elevilor Maghiari din Județul Harghita pentru a realiza proiecte de formare (de ex. Tabăra DOK-START).

 

În 2009 am continuat programul emisiunea de tineret, programul de voluntariat, am realizat primul proiect de protecția a naturii, și am început realizarea unui proiect de formare.

Emisiunea de tineret "Fi Pozitiv!"
În cadrul acestui proiect în 2009 am participat în două schimburi de tineri, una în Italia, la partenerii noștri din cadrul proiectului Pump your Project, și una în Ungaria. Tematica acestor schimburi de tineri au fost lucrul cu tinerii cu ajutorul echipamentelor multimedia (radio și televiziune).

 

Programul de voluntariat:
După obținerea acreditării în programul Serviciul European de Voluntariat am început trimiterea voluntarilor în Ungaria. Ca urmare a schimbului de tiner din Ungaria, una dintre membrii echipei noastre, după ce a terminat liceul, a început un stagiu de voluntariat de 1 an la partenerul nostru (1 septembrie 2009-31 august 2010)

 

Pe lângă acest proiect de voluntariat internațional, am mai realizat și un proiect de voluntariat local. În vara anului trecut, cu finanțare obținută de Consiliul Județean Harghita am organizat ziua de voluntariat al asociației, unde ne-am întâlnit cu organizații civile din zonă și tineri. Am prezentat siteul Centrul Virtual de Voluntariat care a fost realizat tot în cadrul acestui proiect. Pe site am realizat pagini de prezentare ale organizațiilor civile din zonă, unde acestea pot să prezinte activitățile și proiectele lor și pot să ofere oportunități de voluntariat pentru tineri.

 

Centrul Virtual de Tineret:
Acest Centru Virtual de Voluntariat face parte dintr-un program mai mare, cel al centrului virtual de tineret. Pentru că încă nu am putut să realizăm un centru de tineret în oraș, am decis să înființăm unul virtual, un portal web, unde tinerii pot să găsească informații despre evenimentele din zonă, despre activitățile organizațiilor de tineret, pot să participe în proiecte ca voluntari. În momentul de față avem 60 de utilizatori registrați, și 400 de vizitatori lunar.

 

Baza de date cu posibilități de practică profesională pentru studenți:
Tot în cadrul centrului virtual de tineret am realizat (cu sprijinul Fundației Communitas) o bază de date cu posibilități de practică profesională în zona Gheorgheni pentru elevi și studenți. În această bază de dată în primul an am reușit să culegem 13 oferte de la firme și organizații civile.

 

Proiectul „Colectează Selectiv"
În octombrie anului trecut am organizat o serie de ateliere de lucru despre selectarea colectivă a deșeurilor, cu participarea organizațiilor civile din regiunea noastră precum și partenerii noștri din Ungaria. Ca rezultat am reușit să mobilizăm 7 organizații din Județul Harghita și Ungaria. Am vizitat împreună 4 organizații și proiecte realizate în zona Gheorgheni (Punctul de lucru al organizației Caritas Alba Iulia secția Agricolă Gheorgheni, arboretul Grădina Csiky, Cheile Bicăjelului precum și acțiunea de culegere de ulei organizat lângă piața municipală) și am cunoscut mai multe proiecte de succes realizate de partenerul ungur. Am schimbat materiale promoționale și de informare realizate de organizațiile participante, și am stabilit mai multe relații de parteneriat, mai ales internaționale. Proiectul a fost finanțat de Consiliul Județean Harghita.

 

Programul de formare despre tehnici de învățare
La sfârșitul anului am înaintat o propunere de finanțare la „Szülőföld Alap" din Ungaria, despre un proiect de formare pentru liceeni. Proiectul are ca scop dezvoltarea competențelor de învățare a tinerilor. În cadrul proiectului am început să organizăm cursuri de formare de 50 de ore pentru elevii liceului „Salamon Ernő" din Gheorgheni, în două grupe de câte 18 persoane. Acest proiect de formare va sfârși în iunie anului curent.

 

În 2010 dorim să continuăm programul nostru de voluntariat, centrul virtual de tineret și programele de formare.

 

Gheorgheni
14 aprilie 2010

 

Dániel Botond
Vicepresedinte

Go to top