Asociaţia pentru Centrul de Tineret din Gheorgheni a fost fondată în 2007, cu scopul de a contribui la realizarea şi susţinerea unui centru de tineret în Gheorgheni. În primul an de activitate am luat parte la mai multe cursuri de formare, dintre care cele mai prestigioase sunt prima etapa al cursului de formare internaţională de termen lung „Pump your Project", şi cursul de formare SOHO despre modul de funcţionare a Serviciului European de Voluntariat. În luna octombrie cu ajutorul cadrului legal oferit de Fundaţia Şansa am înaintat o propunere de proiect la programul de tineret al Comisiei Europene numit Tineret în Acţiune, pentru a organiza etapa al treilea al cursului internaţional „Pump your project". Pe baza primei an de activitate a devenit clar că este necesar să constituim o asociaţie cu cadru legal.

 

Înregistrare, acreditare
Astfel, în anul 2008, prima realizare majoră a fost obţinerea înscrierii asociaţiei în Registrul special al asociaţiilor, obţinând un cadru legal de funcţionare. Ordinul judecătoresc se datează din 4 februarie. Pe lângă scopul nostru de a crea un centru de tineret în Gheorgheni dorim să integrăm tinerii din Gheorgheni în viaţa de tineret de nivel internaţional. Cu acest scop dorim să iniţiăm mai multe proiecte în cadrul programului Tineret în Acţiune, precum şi să alăturăm la proiecte internaţionale similare. O formă al acestuia este participarea la proiecte internaţional de voluntariat. De a consolida cadrul nostru legal, în luna aprilie am început procesul de acreditare necesară participării în astfel de proiecte. Acest proces a fost finalizat în luna iunie, astfel încât organizaţia noastră este acum acreditat în cadrul Serviciului European de Voluntariat pentru a trimite şi a găzdui voluntari, precum şi de coordonare proiectelor SEV.

 

Formarea profesională, participarea la cursuri
În luna ianuarie, am participat la etapa al doilea al cursului "Pump your project", care a avut loc în Malta. Ulterior, în luna aprilie, am fost în Polonia, la un nou curs de formare internaţională, care a fost ţinut de trainerii centrului european pentru formare profesională, SALTO Training, şi a fost organizaă de Agenţia Naţională poloneză. Tema cursului a fost rolul coaching-ului în îmbunătăţirea calităţii proiectelor de iniţiative ale tinerilor, şi schimburi de tineri. În luna septembrie am participat la un seminar internaţional, organizat în Spania, la care participau organizaţii care sunt implicaţi în proiecte internaţionale voluntariat.

 

Pump your Project - România
Proiectul depus în noiembrie anului precedent a fost câştigătoare, astfel în iunie 2008 am fost gazdee ultimei etapă al cursului internaţional „Pump your Project". Am organizat un curs de formare de 6 zile în Casa de Studii Sf. Benedict în Gheorgheni, la care au participat 27 de tineri din 8 ţări europene îmreună cu trei traineri. Tema principală a cursului a fost technicile de evaluare şi posibilităţile de noi cooperări între organizaţiile reprezentante. Proiectul a avut un buget de 18600 euro, cadrul legal a fost oferit de Fundaţia Şansa.

 

"Fii pozitiv!" Youth TV – emisiune de tineret
Primul nostru proiect de Tineret în Acţiune este emisiunea de tineret "Fii pozitiv!" Youth TV, care este destinată să promoveze iniţiativele de tineret, şi să sublinieze partea frumoasă a vieţii. Programele sunt realizate de elevi şi studenţi, şi sunt prezentate la postul local de televiziune. Proiectul s-a început în iunie 2008 şi se va încheia în iunie anului prezent. În perioada trecută am evaluat nevoile tinerilor faţă de emisiune, am participat la diferite festivaluri şi tabere de vară, am organizat o campanie de promovare pentru a încuraja tinerii să alătură echipei, am avut o emisiune de prezentare, am realizat pagina web al proiectului, am participat la un week-end de team-building, am făcut un DVD care conţine prima emisiune. Bugetul total al proiectului este de 8920 euro. În plus, în parteneriat cu Asociaţia Teritorială a Tinerilor din Zona Gheorgheni (GYTIT) am câştigat încă 500.000 de forinţi pentru realizarea emisiunilor (din această sumă am acoperit costurile de coaching şi realizarea DVD-urilor).

 

Centrul de Tineret
În luna iunie au reînceput ateliere de lucru despre dezvoltarea urbană, organizate de primăria municipiului Gheorgheni, cu scopul de a pregăti planul de dezvoltare integrată al municipiului. Am avut o posibilitate să introducem în capitolul social şi proiectul centrului de tineret. Am participat în mod continuu la lucrările atelierelor şi am încercat să convingem conducătorii oraşelor despre necesitatea creării centrului de tineret. În luna noiembrie împreună cu Primăria municipiului am organizat un sondaj de identificare a nevoilor, pentru a vedea dacă este nevoie de un centru de tineret, şi dacă da, ce fel de activităţi ar trebui să fie organizate în cadrul acestuia. Am prezentat rezultatul la conferinţa de dezvoltare urbană organizată cu ocazia zilelor oraşului, în decembrie. În final ideea proiectului centrului de tineret a fost acceptat de conducătorii oraşului şi a fost inegrat în planul strategic.

 

Parteneriat strategic cu Consiliul Elevilor Maghari din Judeţul Harghita
Consiliul Elevilor Maghiari din Judeţul Harghita (HADIT) a iniţiat un proiect care are ca scop formarea profesională al noului val de lideri de tineret. Programul este alcătuit dintr-o tabără profesională, cu scop de promovare activităţii de tineret, dintr-o serie de cursuri pentru formarea noilor lideri, şi dintr-un proiect de practică realizat de către participanţii programului. Un grup de tineri din organizaţia HADIT au fost invitaţi să participe la cursul „Pump your Project" organizat de noi în luna iunie, aici a început parteneriatul celor doi organizaţii. În cadrul acestui parteneriat în primul rând asigurăm cadrul legal pentru partenerul nostru de a fi capabil să înainteze diferite propuneri de finanţare, dar cooperăm şi pe plan profesional, oferăm servicii de consultanţă profesională în elaborarea proiectelor iniţiate de ei. În anul 2008 am câştigat împreună un proiect de finanţare pentru organizarea taberei DÖK-Start. Colegiul pentru Educaţie şi Formare Profesională al fundaţiei „Szülőföld Alap" a sprijinit proiectul nostru cu 500.000 forinţi. Tabăra şi cursurile de formare au fost organizate la începutul anului prezent.

 

În anul 2009 dorim să dezvoltăm programul nostru de voluntariat, să dezvoltăm emisiunea de tineret într-un televiziune on-line, să creăm un centru virtual de tineret (portal de informaţii şi de timp liber pentru tineri), precum să continuăm parteneriatele pe nivel de judeţ şi pe nivel internaţional.

 

Gheorgheni
14 aprilie 2009

 

Dániel Botond
Vicepresedinte

Go to top