palyaorientacioNégy napra beköltöztem a csíksomlyói Salvator Hotelbe, egy ott megrendezésre kerülő pályaorientációs képzéskedvéért. A fejembe az volt, hogy egy eszközt szeretnék a kezembe kapni, amit majd bármikor előhúzhatok, szakszerűen adhatók tanácsot a majd hozzám fordulóknak. A várakozásaim nem maradtak beteljesületlenül, mint kiderült sok olyan hasznos tipp, tanács, módszer hangzott el, amelyért a már több éve a szakmában dolgozó iskolapszichológusok is hálásak voltak. A tréner modellje illetve a résztvevők hozzáállása is példaértékű volt számomra, a nem kiégésre, kortalanságra, kivácsiságra, jóindulatra, a problémák emberi szintre emelésére és azon a szinten kezelésére stb. stb..

Néhány kulcsszó avagy a képzés váza, benyomások, motívumok, amit megjegyzésre érdemesnek tartottam:

  • Játékosság fontos, ismerkedős fázist nem jó megspórolni, közös nevezőre hozza a csapatot,
  • Elvek, amiket a képzés elején tisztázni kell, amikor kiderül az is, hogy ugyanazon fogalmak alatt ugyanazt értjük-e,
  • Kérdőívek, üzemlátogatás, önkéntes munka, mint a pályaismereteink bővítésére eszközök, érdeklődés felmérésére teszt, Mi szerettél volna lenni gyerekkorodban? Érdeklődés teszt, Kivel telik el egy napod?
  • A döntés nem a tanácsadóé! A pályaorientációs tanácsadás célja, hogy a segítettet döntési helyzetbe hozzuk, tükrözni kell a segítettet! A dilemmák kezelésének egy módja a vagy-vagy helyett az is-is megoldásokat is megvillantása.
  • Segítő – segített kapcsolatának a szobra alá fölé rendelő viszonynak kell lennie és egy közös célnak, aminek elérésében lemérhető a munka hatékonysága, igyekezzünk magánéletünket háttérbe helyezni.
  • Adottság→Képesség→Jártasság→Készség, a készség gyakorlat útján fejlesztődik.
  • Para- és metakommunikáció fogalmai
  • A vezetői készség fejleszthető!
  • Az iskola rivalitásra nevel szembe a munkaerőpiaccal, ami kooperálásra sarkall.
  • Megismertük a karrierhorgony, pályaidentitás fogalmát, perspektívába helyezés módszerét, életpálya.munka.hu, Beszélj a képességeidről! pályaismeret bővítés, családi minták felmérése.
  • Készségfejlesztésre törekedni és nem tudást adni!

Jó néhány kérdőív rendelkezésemre áll, amelyek segíthetnek a pályaorientációs dilemmák útvesztőiben, igény esetén szívesen megosztom.
Maradok hálával és köszönettel a képzés megszervezőinek és támogatóinak!
Csíksomlyó, 2013 szeptember
Ambrus Rita

Szeretnél jelentkezni?

Szeretnél EVS önkéntes lenni? Regisztrálj a rendszerünkbe, és értesítünk amikor olyan lehetőséget találunk, amely érdeklődésednek megfelel.

Töltsd ki regisztrációs kérdőívünket!

Kérdésed van? Írj nekünk!

Blénesi Enikő, EGYIK önkénteskoordinátor,
E-mail: blenesieniko@yahoo.com

Dániel Botond, EGYIK alelnök,
E-mail: daniel@ifikozpont.ro 
Telefon: 0740-053604

 

Go to top